POTREBNO:

4 jaja
600 ml mlijeka
210 g šećera
50 g maslaca
85 g krušnih mrvica
6-7 žlica pekmeza ili džema od naranče (ili marelice ako nemate naranču)
1 žlica strugane narančine korice

PRIPREMA:

U posudici na laganoj vatri zagrijte mlijeko sa maslacom i polovicom šećera. Dodajte narančicu koricu. Neka ova tekućine bude topla, nikako ne vrela.
Razdvojite žumanjke i bjelanjke. U drugoj posudi pjenjačom umutite žumanjke, a potom ih polagano prelijte toplim mljekom sa maslacem i šećerom. U ovu tekućinu umiješajte krušne mrvice i dobro promiješajte. Sve skupa izlijte u vatrostalnu posudu (staklenu, keramičku ili glinenu…) koju ste lagano premazali tankim slojem maslaca i pustite da sve skupa odstoji 10-tak minuta.
Kolač oprezno premjestiti u pećnicu, pa peći na 180ºC 10-tak minuta, ili tek toliko dok se na vrhu ne stvori korica. Izvaditi ga tada iz pećnice, a temperaturu pećnice smanjiti na 150ºC.
Pripremiti snijeg od bjelanjaka. Miksati bjelanjke tako dugo dok ne postanu potpuno čvrsti, pa tek tada postepeno dodavati ostatak šećera. Snijeg treba miksati tako dugo dok se sav šećer ne otopi, a to ćete primjetiti po tome što snijeg postane potpuno sjajan i čvrst.
Sada površinu polupečenog kolača premazati oprezno pekmezom (kažem oprezno, zato što je bisvit na pola pečen jako osjetljiv pa ga samo ovlaš dodirujte žlicom s pekmezom kako nebiste napravili udubljenje) Pekmez mora biti jako mekan i gotovo tekući, pa ako nije, ugrijte ga prije toga ili mu dodajte malo vode i promiješajte. Preko pekmeza nanesite snijeg od bjelanjaka sa šećerom, pa sve skupa vratite u pećnicu na još 20 minuta. Kolač je gotov kada snijeg lagano požuti.
Kolač poslužiti vruć u posudi u kojoj se pekao.

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.